Activiteiten
 

Nieuws

Mei 2021

EHBO Leren & Doen – goed om te weten

Favoriete tekenvastbijtplekken bij kinderen: hoofd en nek

Teek die zich vastbijt op het hoofd van een kind

Uit onderzoek van het RIVM en de universiteit van Wageningen blijkt dat in 32 procent van de tekenbeten bij kinderen deze plaatsvinden op het hoofd of in de nek. Dat is vaker dan tot nu toe bekend was. Door kinderen veel intensiever te controleren in de nek en onder het hoofdhaar kan voorkomen worden dat de ziekte van Lyme mogelijk ontwikkelen. Een op de vijf teken is namelijk besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt.
Dit neemt echter niet weg dat ook de benen, schaamstreek, oksels, de romp en benen nagelopen moeten worden op tekenbeten.
 
Via Tekenradar.nl kan iedereen die gebeten is door een teek dit melden. Vorig jaar zijn 8500 tekenbeten gemeld, waarvan 1200 in juni. 
 
Bron: ANP en RIVM
 
Weet wat je moet doen bij een tekenbeet en pak EHBO Leren & Doen:  zie pagina 165 en 166.
Nog een tip: doe de gevangen teek in een bakje met afwassop. De teek zal bijna direct verdrinken.

Maart 2021

Teken gesignaleerd

Hoewel het nog lang geen zomer is, en dat is de beste tijd voor teken, zijn de eerste teken al gesignaleerd. Teken komen overal voor: in bossen, op de heide, in de duinen, in weilanden, parken en tuinen. Hoog gras of tussen dode bladeren zijn voorkeursplekken, het liefst in de buurt van  bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op dieren en mensen die voorbijkomen.
Teken zijn kleine, spinachtige beestjes die hun kop ingraven in de huid om bloed te zuigen. Na een wandeling in de natuur of nadat je in de tuin bent geweest, is het advies om jezelf en je gezinsleden regelmatig te (laten) controleren op teken. Oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren zijn favoriete plekken. Het gevaar van de teek is dat hij de ziekte van Lyme kan overbrengen. Hoe langer hij op je huid zit, hoe groter de kans op besmetting.


Een teek met zijn kop ingegraven in de huid.

Avondklok

Het kabinet heeft de avondklok ingevoerd. Tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends mag niemand zonder geldige reden de straat op. Wat betekent dit voor eerstehulpverlening tijdens de avonduren?

Uitzonderingen:

Een uitzondering op de avondklok is het verlenen van dringende (medische) hulp aan een hulpbehoevend persoon. Zo blijft onder andere het oproepsystemen van HartslagNu operationeel, wat inhoudt dat burgerhulpverleners tijdens de avondklok nog steeds een oproep kunnen krijgen. Maar ook het helpen van iemand in een minder levensbedreigende situatie valt het onder deze uitzondering. Weten hoe te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijnen? Bekijk dan dit filmpje

Moet ik een verklaring hebben?

Het kabinet heeft aangegeven dat iedereen die zich tijdens de avondklok op straat bevindt, een getekende verklaring op zak moet hebben. Voor burgerhulpverleners die opgeroepen worden door HartslagNu volstaat het aantonen van de registratie met de oproep. Uiteraard zal iemand die eerste hulp verleent in een noodgeval niet snel op de bon geslingerd worden, maar voor eerstehulpverleners raden we toch aan een officiële verklaring te downloaden. Deze komt binnenkort beschikbaar op rijksoverheid.nl.

bron: Het oranje kruis

8 Februari 2021

De Nijmeegse vierdaagse gaat ook in 2021 niet door

Op 8 februari heeft de “Stichting De 4daagse” het definitieve besluit naar buiten gebracht; ook in 2021 komt er geen Nijmeegse vierdaagse. In 2020 was er ook geen vierdaagse, omdat dit door de corona-maatregelen niet mogelijk was om dit te organiseren. Dit jaar moeten we opnieuw de allerleukste week van het jaar missen.

In 2020 was er ook geen vierdaagse, omdat dit door de corona-maatregelen niet mogelijk was om dit te organiseren. Dit jaar moeten we opnieuw de allerleukste week van het jaar missen.

waalbrug
Ook in 2021 geen colonne van wandelaars over de Waalbrug in Nijmegen.

De afgelopen maanden heeft de “Stichting De 4daagse” alle mogelijkheden onderzocht om de Vierdaagse in 2021 te kunnen organiseren. Zo is gekeken of de week verplaatst kon worden een andere datum en of er op meerdere routes tegelijkertijd kon worden gelopen. Er bleek geen goede optie te zijn. Immers veel mensen en bedrijven houden met hun planning rekening met de vierdaagse. Werkzaamheden worden om de vierdaagseweek heen gepland. De vierdaagse verplaatsen is daardoor geen optie.

Een belangrijke reden van de afgelasting is dat anderhalve meter afstand houden tijdens de vierdaagse onmogelijk is. Net als het controleren en handhaven daarvan

Daarnaast heeft de stichting twijfels over de vaccinatiegraad in Nederland in deze derde week van juli. De verwachting is dat deze nog niet hoog genoeg is om de Vierdaagse op een veilige manier te organiseren.

Om een groot evenement als de Nijmeegse vierdaagse te organiseren, begint men al maanden van tevoren met de voorbereidingen. Daar komen kosten bij kijken. Bovendien moeten de deelnemers op tijd beginnen met hun voorbereidingen. Zij nemen vakantiedagen op, investeren tijd in training en maken kosten voor inschrijving, vervoer en verblijf, terwijl ook voor hen de onzekerheid groot is.

Wij hopen dat in 2022 wel een vierdaagse georganiseerd kan worden. Dan zijn wij op de vrijdag weer present in onze verzorgingspost.

November 2020

Wim van Melis 50 jaar lid van EHBO-Vereniging Maria Goretti in Overasselt.

Tijdens de (door Corona) uitgestelde Algemene Ledenvergadering is bestuurslid Wim van Melis in de bloemetjes gezet. Hij is al 50 jaar lid van de EHBO-vereniging Maria Goretti in Overasselt. Hij heeft in 1970 bij het Oranje Kruis zijn EHBO-diploma behaald. Tijdens deze 50 jaar heeft hij zich op een bijzondere manier ingezet voor de EHBO vereniging “Maria Goretti” te Overasselt. Eerst als EHBO-er waarbij hij tijdens evenementen in het dorp en omliggende dorpen een EHBO-post bemande, later ook als bestuurslid waarbij hij tevens de coördinatie van de Jeugdafdeling van de EHBO vereniging op zich nam. In de 25 jaar als coördinator van de Jeugdafdeling van de EHBO-vereniging organiseerde hij EHBO-lessen voor de jeugd en ging met hen naar EHBO-wedstrijden in het land. Door zijn enthousiasme heeft hij vele jongeren geïnspireerd om EHBO-lessen te volgen.

Wim is jaren geleden gestart met de organisatie van het ophalen van oud papier in Overasselt. Tot op de dag van vandaag is Wim bestuurslid, al bijna 35 jaar en is hij nog steeds mede-organisator van de oud papier inzameling in Overasselt.

Naast de bloemen is Wim ook met het EHBO-speldje “50 jaar” van het Oranje Kruis geëerd.

Overhandiging bloemen aan Wim

24-04-2015

Koninklijke onderscheiding voor André Arts‏Koninklijke onderscheiding

OVERASSELT | Vanmorgen heeft André Arts uit handen van burgemeester Paul Mengde een koninklijke onderscheiding ontvangen. André ontvangt deze koninklijke onderscheiding op initiatief van het bestuur van CV de Strandjutters. Het vele vrijwilligerswerk wat hij binnen het Strandjuttersrijk al vele jaren verzet als ook zijn jarenlange inzet binnen EHBO vereniging Maria Gorreti en als verzorger binnen de Overasseltse boys maakt dat hij deze onderscheiding meer dan verdient!

Overasseltse Boys feliciteren André en zijn gezin met het ontvangen van deze onderscheiding en willen hem gelijktijdig bedanken voor zijn tomeloze inzet.

(Bron www.overasseltseboys.nl)

  

27-03-2015

De EHBO-vereniging Maria Goretti heeft een donatie uit het Coöperatiefonds van Rabobank Rijk van Nijmegen ontvangen. Hieronder kunt u de toekenning lezen. We zijn er erg blij mee. Meer informatie over het coöperatiefonds is te vinden op de volgende pagina

U heeft namens EHBO-vereniging Maria Goretti een verzoek ingediend voor een donatie uit het Coöperatiefonds van Rabobank Rijk van Nijmegen. Hiervoor willen wij u hartelijk danken.

De ledenraad, bestaande uit 45 leden van de bank, heeft de taak op zich genomen om een selectie te maken uit 114 ingediende projecten. Hierbij zijn de criteria van het Coöperatiefonds nauwlettend in acht genomen en is zeer zorgvuldig gekeken naar de maatschappelijke impact van het ingediende project.

Donatie
Tot mijn genoegen kan ik u meedelen dat wij het bedrag aan u toekennen voor uw project. „ Ons project is kleding aan te schaffen voor de hulpverleners die op evenementen staan voor de EHBO, dan zijn zij duidelijk herkenbaar.” 

3-7-2013

In de afgelopen maanden is door cursisten van de basiscursus hard geoefend om zich de eerste hulp bij ongevallen eigen te maken. Het gaat om de gebruikelijke onderdelen van eerste hulp bij onder andere verstikkingen, verdrinkingen, brandwonden en verbandleer.

Verder hebben de cursisten geleerd een AED (automatische externe defribilator) te bedienen en de zogeheten BLS (basic life support). Hierdoor is men in staat op juiste wijze te reanimeren, te beademen en een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Op 25 en 27 juni jl. hebben er examens Eerste Hulp in het Verenigingsgebouw te Overasselt plaatsgevonden. Er zijn 13 examenkandidaten geslaagd. Het bestuur van de EHBO-vereniging Maria Goretti feliciteert de geslaagden van harte met het behaalde diploma. Bent u ook geinteresseerd in het volgen van een cursus, neemt u dan contact op met het bestuur of kijkt u op de volgende pagina.

16-02-2013

De EHBO vereniging heeft van de Rabobank een subsidie gekregen uit het coörperatiefonds. Van deze meer dan welkome subisidie zijn o.a. nieuwe oefenmaterialen aangeschaft. De vereniging is nu in het bezit van een baby en junior reanimatiepop. Zie onderstaand foto impressie van de materialen.

Reanimatiepoppen

 
What do you want to do ?
New mail