Activiteiten
 

Blason_Abbaye_Saint-Joseph_de_Clairval

 

 

 

 

Levensloop Maria Goretti


Maria, dochter van Luigi Goretti en Assunta Carlini is geboren op 16 oktober 1890. Zij deed hoogstwaarschijnlijk haar eerste communie op 29 mei 1902. Op 5 juli 1902 werd zij op elfjarige leeftijd met veertien messteken neergestoken door Alessandro Serenelli die haar wilde aanranden. Hij gaf haar de keuze, zijn wil te doen of te sterven. Ze stierf twee dagen later in het ziekenhuis met een kruisbeeld en een medaillon van Onze-Lieve-Vrouw in haar handen, nadat zij haar belager vergeven had. De moordenaar werd op 16 oktober 1902 veroordeeld tot dertig jaar dwangarbeid. In de gevangenis kreeg hij een visioen van Maria Goretti. Vrijgekomen uit de gevangenis vroeg hij, tijdens Kerstmis 1937, Maria's moeder om vergiffenis, en die gaf zij hem direct. Hij bekeerde zich en trad in als lekenbroeder bij de Kapucijnen waar hij in 1970 vredig stierf.

Op 15 maart 1945 werd het decreet uitgevaardigd over haar martelaarschap en op 27 april 1947 werd zij zalig verklaard. Maria Goretti werd op 25 juni 1950 door paus Pius XII heilig verklaard. Bij deze ceremonie was de moeder van de heilige aanwezig en ook de moordenaar, een unicum. Haar feestdag is op 6 juli (vroeger 5 juli).

Er zijn verschillende boeken over haar geschreven. M. Bruyns schreef Maria Goretti, over het leven en sterven van een martelares voor de zuiverheid. De hemel boven het moeras; Tragedie der zuiverheid, is een roman van Willem Putman (onder pseudoniem Jean Du Parc) (1951).

Het leven van Maria Goretti is drie maal verfilmd. De Italiaanse film Cielo sulla palude (Nederlands: De hemel boven het moeras) (1949) is een verfilming van het leven van Goretti.

Er bestaan en bestonden in Nederland en Vlaanderen veel naar haar genoemde scholen en kerken.

En ook onze vereniging is naar haar vernoemd.