Activiteiten
 

Elektrocutie.

Informatie over elektrocutie

Bij elektrocutie kan een proces optreden wat heet rhabdomyolyse, dit is afbraak van spierweefsel waarbij ondermeer myoglobine uit de spieren in het bloed vrijkomt.
Dit myoglobine (een eiwit) wordt opgenomen door de nieren waar het door kristallisatie verstoppingen kan veroorzaken met tubulaire necrose (afsterven van het filtersysteem) en mogelijk acuut nierfalen als gevolg. Ook de producten die vrijkomen bij de afbraak van myoglobine zijn schadelijk voor de nieren.
Stroom kiest per definitie de weg van de minste weerstand. De stroom zal dus maar voor een zeer klein deel door de nieren gaan en kan dus nauwelijks directe schade aanrichten.
Voltage zegt op zich niets, vonken die optreden bij het uitrekken van sommige kleding kunnen een spanning hebben van 1000 V per mm.
Het is een combinatie van spanning, stroom, frequentie, inslagpunt, uitslagpunt en weerstand en de aard van het weefsel waar de stroom doorheen gaat dat de mate van schade bepaalt.
Stroom kan wel een indirecte oorzaak van verbrandingen zijn, maar daarvoor zijn grotere stroomsterktes noodzakelijk. De schade aan andere delen van het lichaam zal zeker zo dramatisch zijn.

Onderstaande stromen kunnen voorkomen bij 230V spanning afhankelijk van de omstandigheden die de geleidbaarheid bepalen:

Stroomsterkte A Effect op het lichaam
> 0,005 mA waarneembaar met de tong
> 1,2 mA waarneembaar met de vingers
> 6 mA krachtige samentrekking spieren
> 8 mA pijnlijk, loslaten wordt moeilijk
> 15 mA ademnood
> 20 mA krachtige samentrekking van de ademhalingsspieren
> 25 mA loslaten onmogelijk
> 50 mA bewusteloosheid
> 80 mA hartfibrillatie
> 200 mA verbrandingen, spierkrampen, hartstilstand
450 mA 100 W gloeilamp